Unit 5 Music
一、单句语法填空
1.I don't remember when I met the singer ________ the first time.
2.The girl had hardly rung the bell________ the door was opened suddenly, and her friends rushed out to greet her.
3.Do you remember the day ________ which you joined our club?
4.He was told to speak ________ (brief); accordingly he cut short his remarks. 5.The dance ________ (perform) by the disabled actors is really a hit. 答案:1.for 2.when 3.on 4.briefly 5.performed 二、单句改错
1. This is the ipad ________ which I spent 3,000 yuan. 2. There are many reasons ________which people like traveling.
3.We are familiar to the magazine; we like its content and style.
________________________________________________________________________ 4.You can rely on that he can turn up on time.
________________________________________________________________________ 5.Maria has written two novels, both of that have been made into television series.
________________________________________________________________________ 答案:1.on 2.for 3.to→with 4.on后加it 5.that→which
三、完形填空
(2018届广东省百校联盟高三第二次联考)
My daughter had just turned five when I took her to go grocery shopping with me one day.There on __1__ was the most beautiful toilet paper she had never seen, for it was pink.During __2__ awareness month, the toilet paper company had made their product pink, with a part of each sale's __3__ helping the people in need.And my daughter simply had to have it.She __4__ with her sweetest pretty-pleases.Of course I __5__ her request, explaining that is was pink to __6__ awareness of kindness and that __7__ of the money we were paying was going towards helping others.
My little girl sat in the cart, holding her package of pink toilet paper.She could not contain her __8__ and talked on and on about how __9__ the rest of the family would be when she shared her __10__ with them.On the way out, she retold to the cashier everything she could remember about the __11__ of the colored toilet paper.Her passion spread among the other __12__, and several more packages __13__ the checkouts that morning. My daughter carried the tower of toilet paper into the house herself and dragged it upstairs, which was a great __14__ considering the package standing as __15__ as she did.That evening, I walked into the bathroom to find all the rolls __16__ stored in the cupboard, in the shape of a __17__ castle.She began in all seriousness as she ceremoniously (隆重地) __18__ a half-used
white roll on the holder with a new pink one, “__19__ I use it, I will remember to pray for all those people who are __20__ right now.”
1.A.display B.television C.time D.purpose 2.A.science B.baby-care C.charity D.peace
3.A.goods B.procedures C.costs D.profits 4.A.cried B.begged C.lied D.challenged 5.A.refused B.ignored C.met D.avoided 6.A.represent B.raise C.teach D.sell 7.A.all B.none C.any D.some 8.A.excitement B.calmness C.nervousness D.patience 9.A.thrilled B.disappointed C.comfortable D.lucky
10.A.money B.idea C.treasure D.awareness 11.A.usage B.price C.misunderstanding D.meaning 12.A.families B.cashiers C.papermakers D.customers 13.A.got caught in B.went through C.broke into D.fell off 14.A.accomplishment B.independence C.responsibility D.expectation 15.A.large B.strong C.tall D.small 16.A.neatly B.strong C.tall D.small 17.A.lonely B.lovely C.different D.homely 18.A.compared B.combined C.replaced D.mixed 19.A.In case B.Now that C.Only if D.Every time 20.A.in common B.in trouble C.in practice D.in silence
答案:本文是一篇记叙文。作者和小女儿一起购物,店家的慈善活动使购物变成了一次很好的教育机会。
1.A 句意:那儿正在展出她从未见过的最漂亮的厕纸,因为它是粉色的。on show在展出。
2.C 根据后文中“awareness of kindness”可知,厕纸公司把他们的产品变成粉色是为了宣传慈善。
3.D 根据后文中“__7__ of the money we were paying was going towards helping others”可知,销售的一部分利润用来帮助需要帮助的人。
4.B 根据后文中“her request”可知,女儿用最甜蜜的语言恳求。
5.C 句意:当然,我答应了她的请求。meet one's request满足某人的要求。 6.B 粉色的厕纸是用来提高慈善意识。
7.D 根据前文中“with a part of each sale's __3__ helping the people in need”可知,我们支付的钱的一部分利润会用来帮助别人。
8.A 句意:我的小女儿坐在购物车里,手里拿着她的粉色卫生纸。她无法抑制自己的兴奋。
9.A 句意:而且滔滔不绝地谈论她与家人分享她的财富时,他们会多么激动。
10.C 小女孩以为家人们也没有见过粉色的厕纸,认为他们见到这样的东西一定会和她一样兴奋。
11.D 句意:在出去的时候,她把所有能记住的关于有色厕纸的意义都告诉了收银员。 12.D 句意:她的热情在其他顾客中蔓延开来。
13.B 句意:在那天上午,多了几包厕纸通过收银台。
14.A 女儿把厕纸塔搬进屋子里,这是一个了不起的成就。 15.C 这个包和她一样高,而她把它拖上了楼。
16.A 句意:那天晚上,我走进浴室,发现所有的厕纸卷都整齐地存放在橱柜里。 17.B 形状像一座可爱的城堡。
18.C 她一边用一卷新的粉色厕纸代替一卷用了一半的白色厕纸,并开始严肃地说,“每次我用它,我都会记得为那些现在有困难的人祈祷。”
19.D every time引导时间状语从句。
20.B in trouble是固定短语,意为“处于困境之中”。 四、语法填空
(2018·长沙模拟)Last Christmas, I wanted to give the woman __1__ cleans my apartment a nice gift in __2__ (appreciate).Since I know she doesn't have much money, I decided __3__ (write) her a generous check so she could use it however she wanted.I put it in an attractive card with a photo of a cat and a dog on __4__ (it) cover because she loves animals. The card came with a nice message, and I also added a personal message in which I thanked her __5__ her good services, wishing her the best for the coming year and for her dreams coming true. __6__ (tear) of gratitude rolled down her face when she saw my message, before she even saw the check! She said, “You took the time to write me a personal message; now I feel really __7__ (love).I'm going to save this card for __8__ rest of my life!”
This reminds me that what people really want is to be acknowledged and appreciated, and to know that they matter.This is what's really important when __9__ (give) a gift.In this case it __10__ (obvious) was not about the money, but about making a sincere heart connection.
语篇解读:本文主要讲述了作者在圣诞节给打扫公寓的阿姨送礼物以示感谢的故事。 1.that/who that/who引导定语从句,在从句中作主语,修饰先行词the woman。 2.appreciation in appreciation意为“以示感谢”,为固定搭配,故用名词appreciation。 3.to write decide to do sth.为固定用法,意为“决定做某事”,故用不定式to write。 4.its 此处应用形容词性物主代词its作定语,修饰名词cover。 5.for thank sb.for sth.意为“因为某事而感谢某人”,故用介词for。 6.Tears tear作“眼泪,泪水”讲时,为可数名词,通常用复数形式。 7.loved 根据语境可知,I和love之间是逻辑上的被动关系,故用被动形式。 8.the the rest表示“剩余部分”,此处特指“我的余生”,故用定冠词the。 9.giving 本句是一个省略句,补充完整应该是:when you are giving a gift。 10.obviously 分析句子结构可知,此处应用副词作状语,修饰动词was。
五、短文改错
Getting rid of the bad habit of procrastination (拖延症) is now my goal in life. My first step was to set small targets what can be reached realistically. For example, I plan to set a timetable for my study. So after school, I will put finishing homework in the last place. Additionally, I will make a list of my important task including their due dates but follow my schedule strictly. I will avoid find excuses for putting them off. At same time, I will ask for my friends and parents to help me. By achieving this small targets, I have confident that I will overcome procrastination.
答案:
Getting rid of the bad habit of procrastination (拖延症) is now my goal in life. My first step was to set small targets what can be reached realistically. For example, I plan to set a
①is
②that/which
timetable for my study. So after school, I will put finishing homework in the last place.
③first
Additionally, I will make a list of my important task including their due dates but follow my
④tasks
⑤and
schedule strictly. I will avoid find excuses for putting them off. At ∧ same time, I will ask
⑥finding
⑦the
for\ my friends and parents to help me. By achieving this small targets, I have confident that I
⑧
⑨these
⑩confidence
will overcome procrastination.
难项分析:
第二处:what→that/which 考查定语从句的引导词。分析句子结构可知,本句是一个含有定语从句的复合句,先行词targets在定语从句中作主语,指物,应用that/which来引导该从句。
第五处:but→and 考查连词。根据上下文可知,make和follow两个动作之间是递进关系,故用and。
第十处:confident→confidence 考查名词。分析句子结构可知,此处应用confident的名词形式confidence作have的宾语。 六、阅读理解
(2017·全国卷Ⅰ)Some of the world's most famous musicians recently gathered in Paris and New Orleans to celebrate the first annual International Jazz Day. UNESCO(United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) recently set April 30 as a day to raise awareness of jazz music, its significance,and its potential as a unifying (联合) voice across cultures. Despite the celebrations, though, in the US the jazz audience continues to shrink and grow older, and the music has failed to connect with younger generations.
It's Jason Moran's job to help change that . As the Kennedy Center's artistic adviser for jazz, Moran hopes to widen the audience for jazz, make the music more accessible, and preserve its history and culture.
“Jazz seems like it's not really a part of the American appetite,” Moran tells National Public Radio's reporter Neal Conan. “What I'm hoping to accomplish is that my generation and younger start to reconsider and understand that jazz is not black and white anymore. It's actually color, and it's actually digital.”
Moran says one of the problems with jazz today is that the entertainment aspect of the music has been lost. “The music can't be presented today the way it was in 1908 or 1958. It has to continue to move, because the way the world works is not the same,” says Moran.
Last year, Moran worked on a project that arranged Fats Waller's music for a dance party, “just to kind of put it back in the mind that Waller is dance music as much as it is concert music,” says Moran. “For me, it's the recontextualization. In music, where does the emotion (情感) lie? Are we, as humans, gaining any insight (感悟) on how to talk about ourselves and how something as abstract as a Charlie Parker record gets us into a dialogue about our emotions and our thoughts?Sometimes we lose sight that the music has a wider context,” says Moran, “so I want to continue those dialogues. Those are the things I want to foster.”
篇章导读:本文是一篇说明文。文章介绍了国际爵士乐日的设立以及爵士乐现在面临的问题,探讨了爵士乐的未来。
1.Why did UNESCO set April 30 as International JazzDay? A.To remember the birth of jazz. B.To protect cultural diversity. C.To encourage people to study music. D.To recognize the value of jazz.
答案:D 细节理解题。根据第一段中的“ ... to raise awareness of jazz music, its significance, and its potential as a unifying (联合) voice across cultures.”可知,设立国际爵士乐日是为了提高人们对爵士乐的认识,故选D项“认可爵士乐的价值”。
2.What does the underlined word “that” in Paragraph 3 refer to? A.Jazz becoming more accessible. B.The production of jazz growing faster.
C.Jazz being less popular with the young. D.The jazz audience becoming larger.
答案:C 指代判断题。第二段提到在美国爵士乐的听众数量正在减少,爵士乐未能受到年轻一代的欢迎,第三段首句提到Jason Moran的工作就是要帮助改变这一现状,由此可知that指代“爵士乐不受年轻人欢迎”这一现象。故选C。
3.What can we infer about Moran's opinion on jazz? A.It will disappear gradually. B.It remains black and white. C.It should keep up with the times. D.It changes every 50 years.
答案:C 推理判断题。根据倒数第二段中Jason Moran的话可知,他认为世界的运作方式跟以前不一样了,爵士乐也应该继续发展。故选C。
4.Which of the following can be the best title for the text? A.Exploring the Future of Jazz B.The Rise and Fall of Jazz C.The Story of a Jazz Musician D.Celebrating the Jazz Day
答案:A 标题判断题。文章介绍了国际爵士乐日的设立及爵士乐现在面临的问题,讨论了爵士乐未来的发展情况,故A项“探索爵士乐的未来”作为标题最合适。
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- baoaiwan.cn 版权所有 赣ICP备2024042794号-3
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务